23.08.2012.

ПОДЕЛИТЕ ОВУ СТРАНУ:

У периоду од 1.-15.08.2012. у ОНХП-у (Омскнефтхимпројекту) на професионалној пракси у водећој фирми Русије за пројектовање и изградњу постројења за прераду и дистрибуцију нафте, боравило је 5 ученика Девете гимназије

У периоду од 1.-15.08.2012. у ОНХП-у (Омскнефтхимпројекту) на професионалној пракси у водећој фирми Русије за пројектовање и изградњу постројења за прераду и дистрибуцију нафте, боравило је 5 ученика Девете гимназије (Павле Ћоровић, Нина Стефановић, Тијана Чарапић, Владимир Јоцовић, Милош Стојановић) са помоћником директора, проф. Татјаном Шуковић. Ученици су били укључени у пројекат Школа-Факултет-Предузеће, сваки од њих је имао компјутеризовано радно место и личног ментора - инжењера. Овакав вид праксе вишеструко је интересантан и користан за наше ученике: Они се благовремено упознају са инжењерским професијама и специјалностима, са садржајем и начином рада у тако великим системима, као што је инжењеринг нафте и гаса. Ученике је примио генерални директор Института ОНХП - Игор Михајлович Зуга, на чији су позив и дошли, министар просвете Омске области, ректор Техничког Универзитета, генерални директор Газпромњефтове фабрике за прераду и дистрибуцију нафте (треће по величини у свету), као и владика Омске области. Поред ових изузетних радних искустава, ученицима је био организован и изузетно богат и садржајан културно-забавни живот. Посетили су, између осталог, музеј Достојевског и Колчака, Врубеља, Циркус, чувено луткарско позориште, бројне манастире, возили се бродом по реци Иртиш, учествовали у маратону који се одржавао истовремено када и Олимпијски маратон у Лондону итд. Посебан доживљај је, свакако, дружење са вршњацима из Омска, који су прошле године били гости Девете гимназије. Посетом „Деветара“ престижним предузећима Омске области, отворена је нова могућност за стручно усавршавање, и касније запошљавање у овој, веома атрактивној, области.

Погледајте албум „Деветари у Омску“ и сазнајте како су се провели.

Албум „Деветари у Омску“ ►

Занимљиво/Актуелно

Садашњи назив - Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“ - носи од децембра 1990. године. После готово две деценије од оснивања ова узорна школа добила је име великог научника Михаила Петровића - Мике аласа, иманентно њеном профилу и угледу међу гимназијама. Није лако из мноштва наставника издвојити личност која има посебне заслуге за ниво наставе, развој гимназије, њен углед и високо место међу српским гимназијама. Сви директори (Велимир Милошевић, Љубомир Милошевић, Војислав Дедејић, Вукоман Смоловић, Слободанка Перовић, Јован Симић) и сваки професор дао је свој допринос и уткао део своје личности у живот школе и неговање њеног имиџа који је задржала и данас. Па ипак, кроз историју школе, три личности се саме намећу: оснивач школе, професор Велимир Милошевић, који је био њен први директор и стрпљиво подизао ниво наставе и градио углед школе, др Зоран Ђинђић 70-тих година ученик школе и први демократски премијер и др Милан Ковачевић, професор филозофије који је извршио пресудан утицај на усмерења свог ученика Зорана Ђинђића. Многи ученици Девете достигли су изузетне резултате и положаје у области науке, уметности, културе, политике и спорта.

© Девета гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.